Wat is Google Tag Manager?

Het gouden tijdperk van tracking ligt ondertussen achter ons. Ondertussen zijn er veel verschillende manieren om je site- of appbezoekers te tracken. In die wereld van online marketing en website-analyse is Google Tag Manager een populaire tool die marketeers en webbeheerders in staat stelt om om nauwkeurige gegevens te verzamelen. Maar wat is Google Tag Manager precies en hoe kun je het inzetten voor jouw website?
Server-side tagging installeren?
Of

Hoe werkt Google Tag Manager?

Google Tag Manager (GTM) is een gratis tool van Google die twee krachtige functies heeft voor jouw site: het beheer van de bezoekerstracking en het inladen van HTML-code. Voor bezoekerstracking kan je instellen welke site-interacties je bij wilt houden die je op je analytische platform kan gebruiken om het gedrag van gebruikers te analyseren. Voor het inladen van HTML-code kan je op specifieke of alle pagina's of achter bepaalde klikken HTML-code inladen. Hierdoor heb je dus alleen nog maar je GTM-script nodig op je site en kan je alle andere scripts via GTM inladen wat voor een verbetering van je sitesnelheid zal zorgen.

Al deze HTML-scripts en bezoekerstracking regels worden opgeslagen in tags. GTM fungeert als een container waarin al deze tags worden bewaard. In plaats van handmatig elke tagcode op de website te implementeren, integreer je slechts één keer de GTM-code. Vervolgens kun je binnen de GTM-interface eenvoudig nieuwe tags toevoegen, bewerken of verwijderen zonder telkens de broncode van je website te hoeven aanpassen. Wil je meer te weten komen over hoe Google Tag Manager werkt?

Hoe stel je Google Tag Manager in?

Het instellen van Google Tag Manager vereist een paar stappen, maar het proces is over het algemeen vrij eenvoudig. Om Google Tag Manager in te stellen, maak je eerst een account aan op de GTM-website en voeg je een container toe voor je website. Plaats vervolgens de gegenereerde GTM-code in de header van je website, zorg ervoor dat deze voor iedere pagina ingeladen wordt. Binnen de GTM-interface creëer je tags voor specifieke gebeurtenissen of acties die je wilt bijhouden of HTML-tags om HTML-code in te laden. Wanneer je die container dan publiceert, worden die wijzigingen live gezet. Dit is wel de standaard manier om Google Tag Manager in te stellen, maar er komt nog meer bij kijken dan alleen dit. Wil je meer te weten komen over hoe je Google Tag Manager instelt?

Wat zijn tags, triggers en variabelen binnen Google Tag Manager?

In Google Tag Manager sla je al je trackingregels en HTML-codes op in tags. Maar naast tags zijn er ook triggers en variabelen die onderdeel uitmaken van een tag. Tags zijn stukjes code die specifieke acties op je website meten, zoals paginaweergaven of klikken op knoppen. Deze code zal alleen niet zichtbaar zijn tijdens het gebruik omdat Google Tag Manager een 'no-code drag and drop' platform is, dit houdt in dat mensen zonder codeervaardigheden met behulp van een grafische gebruikersinterface kunnen werken in plaats van zelf de code te schrijven.

Iedere tag wordt geactiveerd op basis van een trigger. Triggers bepalen dus wanneer een tag wordt geactiveerd, gebaseerd op vooraf gedefinieerde interacties of gebeurtenissen zoals paginaweergaven, klikken of formulieren. Variabelen fungeren verder als dynamische waarden die binnen tags en triggers worden gebruikt, waardoor je flexibiliteit hebt bij het aanpassen van je meetimplementaties. Zo kan je bijvoorbeeld een variabele gebruiken om dynamisch de waarde van een conversie voor meerdere tags tegelijkertijd te registreren. Heb je meer informatie nodig over tags, triggers en variabelen?

Hoe werkt Google Tag Manager met server-side tagging?

Hierboven is voornamelijk de standaard manier uitgelegd hoe je Google Tag Manager kan gebruiken, deze standaard manier heet client-side tagging. Naast client-side tagging, waarbij de tags rechtstreeks in de browser van de gebruiker worden uitgevoerd, biedt Google Tag Manager ook ondersteuning voor server-side tagging. Dit betekent dat bepaalde tags op de server worden uitgevoerd en dat je gebeurtenissen via een eigen server naar je derde platformen gestuurd worden.

Server-side tagging biedt je de volledige controle over je eigen gegevensverwerking en het zorgt ervoor dat je weer al je conversies en gebeurtenissen kan meten die je niet kan meten met client-side tagging of third party scripts. Het stelt je in staat om gegevens te verzamelen en tags uit te voeren zonder afhankelijk te zijn van de browser of het besturingssysteem van de gebruiker en de AdBlockers die scripts tegen kunnen houden. Wil je meer weten over hoe Google Tag Manager met server-side tagging werkt?

Google Tag Manager is een effectief platform dat het beheer van je tracking en je HTML-scripts op je website aanzienlijk vereenvoudigt. GTM is een belangrijk onderdeel van je tracking setup waarmee je efficiënt gegevens kan verzamelen, je website kan analyseren en betere beslissingen kan nemen op basis van nauwkeurige informatie. Of je nu een doorgewinterde marketeer bent of net begint met webanalyse, Google Tag Manager kan een waardevolle toevoeging voor je zijn. Heb je hulp nodig bij het instellen van server-side tagging via Google Tag Manager? Neem dan contact op zodat wij jou daarbij kunnen helpen.

Veelgestelde vragen

Hoe koppel ik Google Tag Manager aan Google Analytics?
Kan ik via Google Tag Manager ook Facebook aan mijn site koppelen?
Hoe kan ik server-side tagging via Google Tag Manager instellen?
Is Google Tag Manager gratis?