Wat is server-side tagging?

Voorheen wisten ondernemers met websites en webshops niet hoe waardevol hun verzamelde bezoekersinformatie was. Tegenwoordig is dit wel anders. Browsers, besturingssystemen en de Europese Unie zorgen ervoor dat gebruikers hun online privacy beter kunnen waarborgen. Hierdoor kan je als website of -shop beheerder moeilijker een inkijk krijgen in hoe bezoekers zich gedragen, welke pagina's ze bezoeken, welke producten ze bekijken, en nog veel meer. Deze gegevens zijn van onschatbare waarde voor het optimaliseren van je site en marketingcampagnes en het nemen van weloverwogen beslissingen. Maar hoe verzamel je deze gegevens op de meest efficiënte en effectieve manier op dit moment en in de toekomst?
Start zo snel mogelijk met server-side tagging of plan een demo in om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen.
Of

Server-side tagging is het antwoord op deze vraag. Server-side tagging is een methode voor het verzamelen van gegevens op je website. Waar op dit moment en in het verleden bezoekers gemeten werden middels tracking pixels in de browsers van je bezoekers, wordt dit proces uitgevoerd via een eigen server. Dit betekent dat alle gegevens centraal worden verzameld en verwerkt door de verzamelaar van de gegevens, in plaats van op individuele apparaten.

Hoe werkt server-side tagging?

In theorie werkt het server-side tagging proces relatief eenvoudig. Wanneer een bezoeker je website bezoekt, wordt de tracking pixel op je server geactiveerd. Deze tagging pixel staat in verbinding met je server en met Google Tag Manager. Op Google Tag Manager staan er tags ingesteld die aangeven welke gebeurtenissen en conversies aangemaakt worden op basis van de verschillende acties die een bezoeker uitvoert. Deze gebeurtenissen en conversies worden op je server opgeslagen, en vanuit je server container op Google Tag Manager wordt er aangegeven met welke analytische en marketing platformen je deze gegevens deelt. Wil je meer weten over hoe server-side tagging werkt?

Wat is client-side tagging?

Om een beter begrip te krijgen wat server-side tagging is, is het ook belangrijk om client-side tagging te begrijpen. Bij client-side tagging wordt er ook gebruik gemaakt van een tracking pixel, alleen staat deze niet in connectie met een server. Deze tagging pixel staat alleen in connectie met Google Tag Manager en alle gebeurtenissen en conversies worden rechtstreeks vanuit een Google Tag Manager web container doorgestuurd naar analytische en marketing platformen. Wil je meer weten over hoe client-side tagging werkt?

Server-side tagging via Google Tag Manager: hoe werkt dat?

Hierboven is er al uitgelegd dat server-side tagging via Google Tag Manager verloopt. Dit is niet juist aangezien er meerdere tag management systemen (TMS) zijn. Google Tag Manager is het meest gebruiksvriendelijke systeem waar je zonder kennis van programmeren ook mee kan werken, ook wel een no-code platform genoemd.

Met server-side tagging via Google Tag Manager kun je gemakkelijk tags, triggers en variabelen toevoegen, verwijderen of bijwerken zonder dat je aan de weer moet met javascript of andere programmeertalen. Om 100% van je conversies en gebeurtenissen te meten, zal je wel die stap extra moeten zetten door te werken met javascript en datalayers. Wil je meer weten over het gebruik van Google Tag Manager in combinatie met server-side tagging?

Server-side tagging lost een reeks hedendaagse problemen en uitdagingen op waarmee marketeers en online ondernemers mee worden geconfronteerd, zoals adblockers en Apple's Intelligent Tracking Prevention (ITP), die client-side tagging en Third Party Cookies beperken. Als bedrijf dat server-side tagging aanbiedt, staan we klaar om je te helpen bij het implementeren van deze krachtige technologie en het maximaliseren van de waarde van je gegevens. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe server-side tagging jouw website of webshop kan helpen om je data weer op orde te krijgen.

Veelgestelde vragen

Waarom klopt mijn data in Google Analytics niet?
Hoe voldoe je aan de AVG wetgeving?
Wat is een datalayer?
Waar kan ik een server opzetten?